12.12.
Otília
Tip na dnes:
Zabezpečte si od nás komplexné služby pre Vašu spoločnosť už dnes.
Z ktorej sekcie chcete dostávať informácie?

Udeľujem súhlas so spracovaním osobných údajov pre účely rozposielania newslettrov od spoločnosti ALL WORKS s.r.o.
Prihláste sa na odoberanie
NEWSLETTRA

PARTNERSTVO s all works

Ste malý živnostník alebo firma a ste odborník vo svojom odbore? Vyplňte formulár a staňte sa našim partnerom.

CHCEM BYŤ PARTNERSKÝ DODÁVATEĽ

all works poukážka

Potešte nie len vašich rodičov, starých rodičov či partnera, ale aj seba poukážkou rôznych nominálnych hodnôt.

DARČEKOVÁ POUKÁŽKA

Orez drevÍn

Keď sa začnú dni predlžovať a slniečko svieti stále intenzívnejšie, je čas pozrieť sa na naše stromčeky. Kto má vinič, o prácu má postarané už od konca januára. Kto má ovocné stromčeky, najradšej by ich tiež strihal už v marci. Ale pozor! Nie všetkým ovocným druhom skorý jarný rez vyhovuje.



Viete prečo sa stromy orezávajú?

Príliš zahustená koruna bráni prístupu vzduchu aj slnka ku plodom. Výsledkom býva premnoženie škodcov, rôznych hubových chorôb, ale aj slabo vyfarbené či inak poškodené plody. Stačí len vziať do ruky nožničky a stromky ostrihať.
Stromky striháme dvakrát do roka. Skoro na jar robíme takzvaný zimný rez a v lete, ideálne v auguste, zase letný rez. Zimným rezom podporujeme rast. Letným rezom ho zastavujeme, ale zároveň stimulujeme tvorbu kvetov v budúcom roku. Teda zabezpečujeme bohatšiu úrodu.

Aktuálny jarný rez


Z ovocných stromov začíname jadrovinami (jablone, hrušky). Kto však urobil v auguste letný rez, má teraz minimum roboty. Stačí len skrátiť príliš dlhé výhonky, prípadne také, ktoré sú poškodené alebo sa prekrývajú. Kto letný rez neurobil, môže teraz stromčeky tvarovať skrátením minuloročných výhonkov zhruba o tretinu až polovicu. Samozrejme sa treba zbaviť konárov, ktoré zbytočne zahusťujú korunku alebo si vzájomne prekážajú.

Čo na jar nerezať

Skorý jarný rez nesvedčí kôstkovinám. Čiže s rezom čerešní, marhúľ, broskýň aj sliviek ešte počkáme. Mali by sa strihať len v období, keď už majú listy, prípadne po zbere úrody. Ale tu tiež platí, že strom by mal mať ešte listy. Pri skorom jarnom reze totiž hrozí nákaza rezných rán hubovitými chorobami.

Rez sliviek

Čo sa týka sliviek, striháme ich podobne ako jablone. Teda skracujeme jednoročné konáriky o tretinu až polovicu. Suché, poškodené alebo tie, ktoré korunku zahusťujú zase odstránime úplne. Vždy to však robíme koncom leta alebo začiatkom jesene, po zbere úrody a hlavne vtedy, keď ešte majú listy. Podľa niektorých zdrojov slivky ani vlastne strihať netreba. Oveľa výhodnejšie, z hľadiska podpory tvorby plodov, je priviazanie dlhých konárikov drôtom alebo štepárskou páskou ku kmieniku. Vznikne tak tvar podobný vŕbe. Týmto postupom spomalíme rast nových výhonkov, ale úroda bude bohatšia.

Na tomto si dajte záležať:

  • Odstraňovanú vetvu uchopíme ľavou rukou a budeme ju pri strihaní odtláčať smerom od seba. Tým si prácu pri prerezávaní uľahčíme. Zároveň vyvíjame pravačkou tlak na nožnice.
  • Pri práci s pílkou sa vetvy vždy odrezávajú na vetvový krúžok, nikdy nenechávajte v korune tzv. vešiaky, ktoré sa spravidla nezahoja a po čase začnú zahnívať.
  • Väčšie rezné rany (hlavne tie po zásahu pílkou) sa vyplatí ostro vyrezať záhradníckym nožom. Hladká rana sa totiž hojí o poznanie rýchlejšie ako rozstrapkaná.
  • Po skončení rezu a začistení je potrebné všetky rany zatrieť vhodným prípravkom (napr. balzam alebo štepársky vosk). Inak sa stanú vstupnou bránou pre najrôznejšie drevokazné huby.
  • Režeme silné vetvy. Odstrániť z koruny silnú vetvu vyžaduje viac námahy. Navyše sa stáva, že so sebou strhne i pruh kôry. Najprv ju preto narežeme zo spodnej strany do tretiny jej hrúbky. V ďalšej fáze nasaďíme ostrie pílky zhora približne o 5 cm bližšie ku kmeňu či kostrovej vetve. Vetvu potom úplne odrežeme a nemusíme ju pritom ani držať. Teraz odrežeme vytvorený „vešiak". Pri dorezávaní ho pridržíme, aby sa kôra na vetve nevytrhla. Je to menej namáhavé, než keby sme držali celú vetvu.
     

Ostré náradie - polovica úspechu

Kvalitné a ostré záhradnícke náradie má vplyv na čistotu rezných rán a rýchlosť hojenia a pohodu pri práci. Strihať vetvy tupými nožnicami a pracovať so starou pílkou je len zbytočne vynaložená námaha.
Hlavne o ostrie nožníc sa treba dobre starať a minimálne 1x za rok ho naostriť. Najprv nožnice rozoberieme (uvoľníme stredovú skrutku) a čepele vyčistíme organickým rozpúšťadlom. Potom ich ostrie opatrne obtiahneme na špeciálnom brúsnom kameni (má jednu stranu hrubšiu a druhú jemnú). Brúsny kameň musí byť vlhký.

TIPY

  • Ak máte vo svojej záhrade prehustený, možno niekoľko rokov nestrihaný strom, nesnažte sa ho radikálne zmladiť naraz. Strom väčšinou zareaguje bujným rastom nových výhonkov. Tie však rastú smerom nahor (volajú sa vlky) a nielen,
    že z nich nebudete mať úrodu, ale vám strom zbytočne zahustia.
    Na druhý rok ich aj tak budete musieť odstrániť. Radšej sa snažte zmladzovať strom postupne. Niekedy to môže trvať aj tri, možno
    štyri roky, pokiaľ dosiahnete požadovaný tvar. Ale verte, že sa to oplatí. Ušetríte si čas aj námahu.
  • Pri prerezávaní ovocných stromov budete potrebovať kvalitné záhradnícke nožnice a pílku. Moderné pílky majú
    pomerne vysoké a ostré zuby, ktoré umožňujú jednoduchý a rýchly rez. Ich list sa navyše zasúva či sklápa do ergonomicky tvarovanej rukoväte. Pílky s menšími zubmi sa hodia na odrezávanie starého suchého dreva. Pri prerezávaní starších vyšších stromov je niekedy potrebné použiť rebrík, dobrým pomocníkom sú tiež nožnice na dlhej násade. Práca s nimi je veľmi jednoduchá. Ich čeľuste sa navyše dajú ľahko pootočiť. Stačí jednoducho uvoľniť poistku a podľa potreby pracovnú časť upraviť.
  • Vždy dodržiavajte termíny zimného rezu u jednotlivých druhov. Jadroviny možno prerezávať už od januára často až do apríla, v prípade kôstkovín radšej počkajte až prejdú posledné mrazíky. U teplomilných druhov (marhuľa) môžete s rezom počkať až na dobu po odkvitnutí. Rez možno potom prispôsobiť množstvu nasadených plodov - ak ich je veľa, je možné rezať viac a hlbšie, ak je násada slabá, môžete naopak korunu hlboko zrezať bez toho, aby ste sa pripravili o ovocie.
  • Neskoré letné prerezanie kôstkovín, kedysi často odporúčané, rozhodne nie je vhodné - okraje rezných rán sa totiž nestačia do príchodu zimy pokryť tzv. závalom.
  • Rany nikdy nenatierajte syntetickými a fermežovými farbami, ktoré drevo impregnujú do hĺbky. Taká rana sa potom zle hojí a väčšinou sa nikdy neuzavrie.
  • Pri reze stromov sa vždy vyvarujte veľkých rezných rán, ktoré sa hoja dlhú dobu. Stromy preto starostlivo tvarujte a presvetľujte pravidelne každý rok.
     




Potrebujete niekoho, kto by sa vám postaral o vaše stromčeky? Kontaktujte nás. Prídeme k vám s kvalitnými nástrojmi, odborne stromy orežeme, ošetríme, odpad odvezieme a vy sa môžete tešiť na skvelú tohtoročnú úrodu.






<< Späť